عملکرد دانش آموختگان و همکاری متقابل دانشگاه در ارائه خدمات به جامعه، تأثیرات مثبتی بر کیفیت خدمات و سطح رفاه جامعه هدف دارند. این امر از طریق تعامل فعال تمامی سطوح از دانش آموختگان گرفته تا خود دانشگاه با جامعه هدف، حاصل میشود.
دانشگاه خوارزمی برای دستیابی به کیفیت مورد انتظار برای دانشآموختگان خود و نیز توزیع و تاثیر آنها بر روی جامعه، فعالانه به دنبال شناسایی و برقراری همکاریهای پایدار با سایر دستاندرکاران و ذینفعان است لذا اقدامات زیر انجام شده است:
دانشگاه خوارزمی وضعیت اشتغال دانش آموختگان سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ را در سه سال متوالی انجام داده است. همچنین در پروژه پایش وضعیت اشتغال دانشآموختگان دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور[۱] که گزارش آن توسط وزارت علوم تحقیقات و فناوری منتشر شد مشارکت فعال داشته است. بر اساس این گزارش که آذرماه ۱۳۹۹ منتشر شد دانشگاه خوارزمی در زمینه میزان اشتغال دانش آموختگان مقطع کارشناسی در بین ۱۵ دانشگاه برتر کشور قرار دارد.
در بیانیه ماموریت دانشگاه در یکی از سه محور اصلی به "تربیت سرمایه انسانی متعهد، متخصص، ماهر و شایسته کشور” اشاره شده است. در این عبارت تخصص، مهارت و شایستگی به موضوعاتی اشاره دارد که در شاخصهای مورد ارزیابی مورد نظر است. ذیلا هر یک از کلمات اصلی تبیین شده است:
برای نمونه در دانشکده علوم زیستی دانشجو در دوره کارشناسی زیست فناوری دانشجویان به دلیل گذراندن دروسی مانند بیوتکنولوژی پزشکی، میکروبی و کشاورزی با علوم روز مورد نیاز جامعه بر پایه تکنیکهای نوین زیست فناورانه آشنا میشوند. همینطور در دروسی مانند بیوتکنولوژی محیطی نسبت به آثار مخرب آلایندههای محیطی آگاهی یافته و راههای برطرف کردن این مشکلات را آموزش میبینند. بدلیل داشتن دروسی مانند تجاری سازی کارآفرینی و اخلاق زیستی نسبت به چگونگی برند سازی، تجاری سازی و حتی ثبت شرکتها و نیز برقراری ارتباط با بازار فروش محصولات تولیدی خود آگاهی کسب میکنند. در دروسی مانند فرایندهای تولید در مقیاس صنعتی با چگونگی تولید محصولات فناورانه که پاسخگوی نیازهای جامعه است آشنا میشوند. در دوره کارورزی نیز کارآموز آموزشهای لازم در مراکز تحقیقاتی و صنعتی فرا میگیرد تا بتواند پاسخگوی موضوعات دارای اولویت در جامعه باشد. برخی دانشجویان نیز بدلیل فعالیتهای علمی پزوهشی گسترده ای که دارند جذب بنیاد ملی نخبگان میشوند و فعالیتهای علمی خود را ادامه میدهند.
دانشگاه خوارزمی از دیرباز در تربیت و آموزش دانشآموختگان توانمند و موثر در جامعه پیشگام بوده است. آمار در جامعه نشان میدهید که بسیاری از آنها در حوزههای آموزش و پرورش در دوره فعال بودن گرایش دبیری شاغل میباشند. علاوه بر آن تعداد بسیاری از اساتید دانشگاههای کشور و افراد شاغل در صنایع و بخشهای علمی تحقیقاتی کشور از دانشآموختگان این دانشکده هستند. با توجه به رویکردهایی که هر دانشکده دارد بعنوان مثال دانشکده علوم مالی در ترتبیت متخصصین و مدیران و رهبران آینده صنعت مالی کشور، فارغ التحصیلان دانشکده علوم مالی در طول سنوات گذشته در پستهای کلیدی و مسئولیتی مهمی در دستگاههای مختلف اجرایی مشغول به خدمت شدهاند از جمله سازمان امور مالیاتی، سازمان بورس و وارق بهادار، دیوان محاسبات، سازمان بازرسی، بانکهای خصوصی و دولتی کشور و سایر نهادهای مالی که منشأ اثرات مثبت بسیار زیادی برای جامعه و صنعت مالی کشور و دانشگاه بودهاند و به طور مستمر نیز ارتباط ایشان با دانشگاه برقرار بوده است.
در این خصوص برخی دانشجویان در قالب پایاننامه پژوهش هایی در این زمینه داشته اند:
فعالیتهایی که انجام شده است:
در این راستا، شناسایی و بررسی وضعیت شغلی فارغالتحصیلان از نظر مرتبط بودن شغل و رشته تحصیلی، نوع استخدام، وضعیت استخدام، و وضعیت مهارتآموزی آنها انجام شده است. آمارها نشان میدهد شغل بیش ا ز ۶۰ درصد فارغالتحصیلان دانشگاه مرتبط با رشته تحصیلی آنها است. این آمار در مقطع دکتری نزدیک به ۱۰۰ درصد است. تلاش شده است با توسعه هدایت شغلی و افرایش مهارتآموزی دانشآموختگان میزان مرتبط بودن شغل و رشته تحصیلی افزایش یابد. همچنین با ارائه این خدمات، دانشجویان بر اساس شخصیت، توانایی و استعدادشان به جستجوی شغل بپردازند تا از فرسودگی شغلی و عدم رضایت شغلی در آینده کاسته شود.
همکاری با جامعه یکی از راهبردهای اصلی دانشگاه است. یکی از ذینفعان در این جامعه کارفرمایان و جامعه صنعتی است. یکی از برنامههای عملیاتی زیر این راهبرد، تعامل با کارفرمایان و صنعت برای جایابی دانش آموختگان جهت اشتغال است. در راهبرد دیگر دانشگاه نیز به همکاری آموزشی بین دانشگاه و صنعت اشاره شده است. این بدان معنا است که دانشگاه در تهیه محتواهای آموزشی از تجربیات صنعتی بهره خواهد برد و در نتیجه در تربیت دانش آموختگان با صنعت همکاری میشود.
در راهبرد دیگر دانشگاه نیزبه توسعه رشتهها بر اساس نیاز محلی، ملی و منطقه ای اشاره شده است که به معنای تعامل نزدیک با کارفرمایان برای تولید محتوای آموزشی و تربیت دانشجویان است.
با تأسیس مرکز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی و همکاری با دفاتر کاریابی و کارآفرینان تلاش شده است دورههای مهارتآموزی و مشاوره شغلی رایگان برای دانشجویان بی بضاعت فراهم شود تا ظرفیت اشتغالپذیری این افراد اضافه شود. تاکنون بیش از ۲۰۰۰ نفر ساعت مشاوره شغلی و کسب و کار و مهارتآموزی ارائه شده است.
علاوه بر این از کارآفرینان برتر برای حضور در دانشگاه و برگزاری نشست، ارائه مشاوره و بحث و گفتگو درباره کسب وکار به صورت سالیانه دعوت میشود. یکی از موضوعات مطرح شده در این نشستها و مشاورهها کارآفرینی معلولان است. از کارآفرینان معلول هم برای حضور در دانشگاه دعوت شده و نمایشگاهی از محصولات آنها برگزار شده است.
یکی از راهبردهای اصلی ارتباط با دانش آموختگان هم از منظر سنجش اثربخشی دانشجویان در جامعه و هم استفاده از تجربیات دانش آموختگان در صنعت برای بهره برداری در دورههای آموزشی، است. به منظور اطمینان از اجرای مناسب این راهبرد، بهره گیری از قابلیت فناوری اطلاعات در ایجاد سیستمهای هوشمند نیز مد نظر قرار گرفته است.
رصد سالیانه وضعیت شغلی و میزان کارآفرینی فارغالتحصیلان دانشگاه. تا کنون رصد وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاه در سالهای ۱۳۹۳، ۱۳۹۴، ۱۳۹۵ انجام شده و گزارش آن در سایت دانشگاه قرار داده شده است.. آمار به صورت فایل در اختیار همه ذینفعان قرار گرفته است.
در نظر گرفتن راهکار"ساماندهی رشته گرایشهای دانشگاه بر اساس نیازهای محلی، منظقه ای، ملی و بینالمللی با تاکید بر رشتههای میان رشته ای" به عنوان راهکارهای اجرایی راهبرد" سرآمدی آموزش" در راستای هدف راهبردی دوم " آموزش و یادگیری اثربخش و هوشمند"
به منظور در نظر گرفتن شاخصهای این محور، در راهبردهای اشاره شده موضوعات کلیدی شامل:
در نظر گرفته شده است که تضمین کننده مشارکت دانشگاه در حل مشکلات جامعه اعم از مسایل زیست محیطی، محرومیت زدایی و... خواهد بود.
همچنین تاکید بر توسعه شرکتهای دانش بنیان و جذب دانشجویان در این شرکتها راهکاری برای اثرگذاری در جامعه از طریق توسعه اقتصاد دانش بنیان است.
فعالیتهایی که در این خصوص انجام میشود:
در نظر گرفتن راهکار" تقویت و توسعه همکاری مشترک فرهنگی با دستگاههای اجرایی، نهادهای فرهنگی و مذهبی " به عنوان راهکار اجرایی راهبرد" راهبردهای ارتقا مسئولیتپذیری اجتماعی و فرهنگی" در راستای هدف راهبردی هفتم "اثربخشی فرهنگی و اجتماعی"
به منظور در نظر گرفتن شاخصهای این محور، در راهبردهای اشاره شده موضوعات کلیدی شامل:
در نظر گرفته شده است که نشان دهنده مشارکت دانشگاه در حل مشکلات جامعه اعم از مسایل زیست محیطی، محرومیت زدایی و... خواهد بود. برخی از فعالیتهای مرتبط دانشگاه در این زمینه به شرح زیر هستند:
در نظر گرفتن راهکار"طراحی و پیادهسازی نظام یکپارچه ارتباط و همکاری با جامعه و مجامع علمی و پژوهشی" به عنوان راهکار اجرایی راهبرد" کیفیت بخشی و گسترش ارتباط پویا با جامعه پیرامون " در راستای هدف راهبردی اول " سرآمدی در پژوهش و فناوری"
و همچنین در نظر گرفتن راهکار "فراهم نمودن بستر مناسب برای جذب و ایجاد شرکتهای دانش بنیان " به عنوان راهکار اجرایی " کیفیت بخشی و گسترش ارتباط پویا با جامعه پیرامون " در راستای هدف راهبردی اول " سرآمدی در پژوهش و فناوری"
در نظر گرفتن سه راهکار" توسعه رویدادها، پژوهشها و تولیدات علمی ممتاز، مأموریت گرا، محصول/مساله محور و بین رشته ای "، " توسعه.
در این خصوص دو نفر از اعضای هیات علمی دانشکده شیمی به عنوان مشاور شهرداری کرج در زمینه مدیریت پسماند و تصفیه شیرابهها که از فعالیتهای بارز در زمینه همکاری با مقامات محلی در کاهش اثرات زیست محیطی پسماند استان البرز است.
تهیه برنامه سازگاری با پدیده گردوغبار با مطالعه موردی کانونهای غبارخیز منطقه سیستان و استان خوزستان نیز از جمله پروژه های دیگر دانشگاه در این زمینه بوده است. بررسی آسیب پذیری مناطق مختلف کشور به پدیده گردوغبار نشان میدهد که منطقه سیستان و استان خوزستان از آسیب پذیرترین منطق کشور در مواجهه با پدیده گردوغبار میباشند. این پروژه با محوریت جامعه محلی( با نقش پذیری مقامات محلی و مردم) تهیه میشود.
به منظور تحقق بخشی از وظایف دانشگاه خوارزمی و نیز اجرای سیاستهای کلی دانشگاه و کمک به رفع نیازهای پژوهشی در استان البرز در حوزه علوم و تکنولوژی مرتبط آب از جمله آّبهای زیرزمینی، مدلسازی، مدیریت و توسعه منابع آّب، منابع آب کارست و سازندهای سخت، آّبهای سطحی، رودخانه و سد، آلودگی آّب و خاک، فناوریهای حوزه آب، مرکز پژوهشی آب، وابسته به دانشگاه خوارزمی تأسیس شد.
دانشگاه خوارزمی همچون سایر مراکز آموزش عالی، به عنوان نمادی از پاسخگویی اجتماعی در حفظ محیط زیست و کمک به حل مشکلات کلان زیست محیطی کشور و منطقه تلاش میکند.
[۱] این گزارش از لینک زیر قابل دستیابی است:
https://industry.msrt.ir/file/download/page/۱۶۱۱۵۰۵۱۲۳-eshteghal.pdf